Blokpunten

Sociaal studeren

Zou ik samen met anderen studeren?

Veel studenten studeren samen met medestudenten omdat ze het gevoel hebben dat dit hun studieresultaten positief beïnvloedt. Het massa-studeren (bijvoorbeeld in de bibliotheek of een andere openbare plaats) is een trend die in Vlaanderen alleen maar aan populariteit wint. Het succes van samen studeren heeft volgens onderzoek* drie oorzaken:

                                               

  • Cognitieve motieven zijn mogelijkheden om kennis uit te wisselen, informatie te delen, vragen aan elkaar te stellen …  Wanneer je bijvoorbeeld bepaalde stukken van de leerstof niet zo goed begrijpt of niet meer aan je notities uit kunt, kun je namelijk bij je medestudenten terecht. Een mogelijk nadeel is dat ook jij niet altijd ongestoord kunt studeren aangezien ook anderen je kunnen aanspreken over de leerstof. En dat kan dan weer stress bij je opwekken.
  • Sociale motieven gaan over de groepssfeer, de sociale controle, informele contacten met anderen tijdens pauzes … Dit is vaak een doorslaggevende factor waarom studenten samen studeren. Het geeft een gevoel van samenhorigheid, iets van “we zitten in hetzelfde schuitje”, maar waarbij er tegelijkertijd ook een mogelijkheid is tot sociale- en vrijetijdsmogelijkheden. Die sociale relaties vormen dus ook een goede manier van ontspannen. Maar wanneer ‘socializen’ voor jou een grotere rol begint te spelen dan het studeren op zich, kun je beter wegblijven van publieke studieruimtes.
  • Contextuele motieven gaat over alles wat te maken heeft met de inrichting van de locatie, de middelen die er ter beschikking zijn, het feit dat het stiller is dan thuis of op kot … Wanneer je bijvoorbeeld veel opzoekwerk hebt of op je kot geen internet hebt, kan het nuttig zijn om je in de bibliotheek te zetten. Maar ook als je bang bent om snel afgeleid te worden door televisie, computer, radio … kan een openbare ruimte misschien rust bieden.

Samen studeren kan voor sommige studenten zorgen voor een beter resultaat, maar dat wil zeker niet zeggen dat die stelling voor alle studenten opgaat. Alles hangt af van hoe jij het best kunt studeren. Ben je iemand die meestal luidop studeert, graag in je pyjama in een zetel ligt of om het kwartier naar het toilet moet? Dan is een publieke ruimte niet echt ideaal.
Hou er ook rekening mee dat je je naar die locatie moet verplaatsen en dat dit ook weer tijd kost. Tenzij je de verplaatsingstijd als een vorm van ontspanning ziet?

Een handige tip: weet je niet zeker of samen studeren iets voor jou is? Probeer het dan gewoon even uit. Maar dan best niet de dag voor je examen :-)

* Yan en Kember, 2004; Demas, 2005; Tang, 1993; Bennett, 2005; Freeman, 2005; Suarez, 2007; Gayton, 2008

MEER INFO

http://nieuws.vtm.be/binnenland/2013010825984-1-op-de-3-studenten-studeert-liever-groep

http://www.vub.ac.be/PE/index.php?option=com_content&task=view&id=329&Itemid=93

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110525_141

http://ubkuleuven.wordpress.com/2009/12/16/blokkeninleuven-samen-studeren/

http://www.scriptiebank.be/sites/default/files/webform/scriptie/Thesis%20Massa-studeren.doc

Facebook mobile

LIVE-Chat gesloten

 

De Teleblok-chat is in de blok- en examenperiode van mei/juni opnieuw dagelijks bereikbaar.

 

Heb je toch dringend nood aan een gesprek?  Klik hier