Blokpunten

Sociaal studeren

Hoe kan ik als ouder mijn student ondersteunen?

De examenperiode is voor heel wat jongeren een stressvolle periode. Maar ook als ouder heb je het tijdens deze periode vaak niet makkelijk. Je wilt je zoon/dochter helpen om het zo goed mogelijk te doen, maar de goed bedoelde hulp wordt vaak niet begrepen en zorgt traditioneel voor de zoveelste uitbarsting. Maak daarom ook tijdens de blok- en examenperiode goede afspraken.

Tips die je op weg kunnen helpen naar een succesvolle examenperiode:

  • Vraag voor de start van de examenperiode het examenrooster van je student en hang het thuis op een zichtbare plaats. Zo is iedereen in het gezin op de hoogte wanneer, welk examen volgt. Dit zorgt ervoor dat je als ouder gericht vragen kunt stellen over de te blokken leerstof. En kun je ook beter inschatten wanneer de stress het hoogst zal zijn.
  • Praat niet voortdurend over de examens. Na een hele tijd studeren heeft je student ook nood aan een ontspannende babbel die niet over school of studeren gaat. Dit wil uiteraard niet zeggen dat je nooit mag informeren naar hoe het studeren verloopt, maar zoek ook hier de gulden middenweg van interesse en ontspanning. Let er ook op dat je niet te controlerend overkomt in je interesse in de examens van je kind.
  • Maak een gezonde maaltijd klaar. Uit een bevraging van studenten bleek dat vooral tijdens de blok- en examenperiode de maaltijden te wensen over laten en er vaak wordt overgeschakeld op ongezonde kant-en-klaarmaaltijden om geen tijd te verspillen aan koken. Als ouder kun je er natuurlijk voor zorgen dat je regelmatig een gezonde maaltijd op tafel tovert. Ook een gezond tussendoortje (bijvoorbeeld een smoothie, fruitsla …) kan zorgen voor de nodige nieuwe energie tijdens het studeren.
  • Gun je student regelmatig een pauze. Ga er vanuit dat ze zelf weten hoeveel tijd ze nodig hebben om een bepaald vak te studeren. Moedig hen ook aan een actieve pauze te nemen, eventueel samen met vrienden.
  • Blijf kalm. Het is normaal dat je als ouder meeleeft met je kind, maar breng je eigen zenuwen niet over op je kind. Je student heeft niets aan panikerende ouders. Zelf rustig blijven brengt ook kalmte bij je student.
  • Ook tijdens de examenperiode hebben jongeren voldoende slaap nodig. Als ouder kun je hier op proberen toe te zien. Je student zal beter presteren als hij uitgeslapen is. Een nachtje doordoen lijkt misschien wel de beste optie, maar is het in vele gevallen niet.
  • Studeren de kinderen thuis? Zorg dan voor de nodige rust in huis. Dit verhoogt de concentratie. Het is bijvoorbeeld geen goed idee om tijdens de examenperiode de lenteschoonmaak of een etentje met vrienden in te plannen. Ook stofzuigen stel je bijvoorbeeld beter uit tot een pauzemoment.
  • Gun elke student al eens een uitbarsting. Als je zelf onder stress staat weet je dat uitbarstingen sneller voorkomen. Geef ook studenten iets meer krediet tijdens de blok- en examenperiode. Weet dat uitbarstingen vaak met stress te maken hebben en een ontlading kunnen zijn. Laat het passeren en maak het vooral zelf niet nog grootser.

Als ouder ben je de allerbelangrijkste supporter voor je student. Ze zullen veel meer aan je hebben als je je ook kwetsbaar durft op te stellen en toegeeft dat je zelf ook ooit fouten gemaakt hebt. Wees daarnaast ook realistisch in de eisen die je stelt en schep geen valse verwachtingen.

 

Meer info:

http://www.youtube.com/watch?v=9Fu0-hx3GW8

http://www.gva.be/nieuws/binnenland/ouders-nemen-verlof-om-zoonlief-te-helpen-studeren.aspx

 

Facebook mobile

LIVE-Chat gesloten

 

De Teleblok-chat is in de blok- en examenperiode van mei/juni opnieuw dagelijks bereikbaar.

 

Heb je toch dringend nood aan een gesprek?  Klik hier