Blokpunten

Perfectionisme

Perfectionisme

Leg jij de lat graag hoog? Zijn goede cijfers voor jou een beloning? Stel je alles in het werk om hoge punten te scoren?  Veel mensen zijn een tikkeltje perfectionistisch. Er is pas een probleem als je altijd tot het uiterste gaat om ‘perfect’ (volgens jouw norm) werk te leveren. Het werk van een perfectionist is dan ook nooit klaar. Je wilt jezelf constant verbeteren.

Je grootste drijfveer is de druk van jezelf of je omgeving. Fouten maken of falen is een drama omdat je bang bent om het respect van anderen te verliezen. Je gaat er vanuit dat zij je pas de moeite waard vinden als je aan de, jezelf opgelegde, hoge verwachtingen voldoet. Perfectionisme en een laag zelfbeeld gaan zo hand in hand.

Wat kun je doen?

  • Perfectionisme kun je niet zomaar afleren. Je bewust zijn van je veeleisend gedrag is al een eerste stap.
  • Maak voor jezelf realistische, haalbare doelstellingen. Leg de lat niet torenhoog, maar probeer tevreden te zijn met ‘goed’ in plaats van ‘uitstekend’.
  • Probeer je ‘fouten’ te zien als een leerproces in plaats van een mislukking. Van fouten kun je leren. Het is menselijk om fouten te maken.
  • Het leerproces dat je doormaakt is veel belangrijker dan je resultaat. Wees fier op de inspanningen die je hebt geleverd ook al vallen de resultaten wel eens tegen.
  • Beloon jezelf voor je prestaties ook al is het resultaat niet ‘perfect’.
  • Vergelijk jezelf niet met anderen. Sommige studenten kunnen nu eenmaal sneller leerstof inprenten en met minder inspanningen een hoger cijfer behalen.

Meer info over perfectionisme?

  • Masterproef Finet C.; Wanneer wordt het stellen van hoge standaarden maladaptief perfectionisme? Het belang van de kwaliteit van motivatie, Universiteit Gent, 2012.

http://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/894/160/RUG01-001894160_2012_0001_AC.pdf

  • Boone L., Perfectionisme een gave of een vergiftigd geschenk?, 2013.

http://www.mensenkennis.be/klinische-psychologie/perfectionisme-een-gave-of-een-vergiftigd-geschenk/

Facebook mobile

LIVE-Chat gesloten

 

De Teleblok-chat is in de blok- en examenperiode van mei/juni opnieuw dagelijks bereikbaar.

 

Heb je toch dringend nood aan een gesprek?  Klik hier