Blokpunten

Black-out

Black-out

Wanneer je te hard op een antwoord probeert te komen, lukt dat meestal niet. De informatie die je hebt opgeslagen in je langetermijngeheugen is door de stress en spanning tijdelijk niet beschikbaar. Dit gebeurt soms ook wanneer je onder druk de naam van een boek, film of lied zoekt. Hoe diep je ook in je geheugen graaft, je tast volledig in het duister. Later schiet het antwoord je dan gewoon weer te binnen. Dit is wat er ook gebeurt bij een black-out.

Om je goed te kunnen concentreren, heb je een gezonde portie stress nodig. Bij een black-out ligt je stressniveau veel te hoog. Door je zo hard te focussen overheersen negatieve, faalangstige gedachten. Je zoekt te krampachtig naar opgeslagen info, die op dat moment tijdelijk niet beschikbaar is.

ENKELE TIPS OM EEN BLACK-OUT TE VERMIJDEN

  • Probeer je te ontspannen door even je aandacht af te leiden. Als je gespannen bent, is het moeilijker om een beroep te doen op de info van je langetermijngeheugen.
  • Blader vooraf door je examenvragen. Start met de makkelijkere vragen. Dit geeft niet alleen vertrouwen, maar zorgt er vaak voor dat je de weg naar andere informatie opnieuw kunt vinden.
  • Focus niet alleen op wat je niet meer weet, maar probeer in kaart te brengen wat je wel nog weet over de inhoud: Hoe was je cursus opgebouwd? Wat was de rode draad doorheen je cursus? … Probeer van daaruit te vertrekken om ook de andere informatie opnieuw op te halen.

MEER INFO OVER BLACK-OUT?

Universiteit Hasselt, Black-out, wat is het?
http://www.uhasselt.be/UH/Studietips/new-layout-Black-out.html#tabs1

 
Publicatiedatum: mei 2014

Facebook mobile

LIVE-Chat gesloten

 

De Teleblok-chat is in de blok- en examenperiode van mei/juni opnieuw dagelijks bereikbaar.

 

Heb je toch dringend nood aan een gesprek?  Klik hier