Blokpunten

Afleiding

Over concentratie en afleiding

Studeren is hard werken. Concentreren, focussen, kritisch denken, verbindingen maken, opzoeken, … Alle andere dingen rondom jou hebben plots uitzonderlijk veel aantrekkingskracht. Een foto aan de muur is plots bijzonder interessant om naar te staren. Je smartphone wil gecheckt worden. Effe bladeren in een magazine. Zelfs opruimen wordt ineens leuk. Je wordt zo meegezogen in je activiteit dat je geen besef meer hebt van tijd of van wat er rondom jou gebeurt. En ineens is er een uur voorbij. Shit.

Afleiding zit in je omgeving: sociale media, radio/tv op de achtergrond, geluiden van buiten, honger, dorst of vermoeidheid, iemand die je kamer even binnenkomt, enz. Maar ook (en misschien zelfs vooral) in je hoofd: ik mag mijn vader niet teleurstellen; ik moet boven het gemiddelde scoren; ik moet de activiteit van de judo nog voorbereiden, mijn lief wil het afmaken, enz.

Het is heel vermoeiend voor je brein om telkens van je studie naar die prikkel te springen en weer terug naar je studie. Je hersenactiviteit en je studeertempo vertragen en je onthoudt minder details. Door je aandacht over verschillende dingen tegelijk te verdelen, wordt je nog sneller afgeleid. Je concentratievermogen hangt af van je zelfdiscipline om aan die afleiders te weerstaan.

Net daarom is onze toptip: schakel afleiders in je omgeving en in je hoofd uit!

Facebook mobile

LIVE-Chat gesloten

 

De Teleblok-chat is in de blok- en examenperiode van mei/juni opnieuw dagelijks bereikbaar.

 

Heb je toch dringend nood aan een gesprek?  Klik hier